sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Galenos - Biologia - Ääreishermosto

Ääreishermosto, ne hermoston "piuhat" jotka leviävät pitkin elimistöä voidaan jakaa aivohermoihin (12 paria) ja selkäydinhermoihin (31 paria). Aivohermot hermottavat vagus hermoa lukuunottamatta pelkästään päänaluetta. Selkäydinhermot puolestaan hermottavat muuta elimistöä.
Aivo ja selkäydinhermot ovat niitä ikäviä asioita, jotka joudut pänttäämään ulkoa. Tee vaikka niistä itsellesi tarina, runo taikka laulu tai vähintään kirjoita ne kertaalleen ylös ja liimaa vaikka vessan oveen niin helpottaa muistamista :D

Aivohermot (12 paria):
  1. Hajuhermot
  2. Näköhermot
  3. Silmän liikehermo
  4. Telahermo (hermottaa 4 silmänliikuttaja lihasta)
  5. Kolmoishermo (nervus trigeminus) Paksuin aivohermo, hermottaa päälakea ylä ja alaleukaa + puremalihasten hermotus
  6. Loitontajahermo (silmä)
  7. Kasvohermo (hermottaa kasvojen lihaksia, syljen ja kyynelten parasympaattinen hermotusja osa kielen makuhermoista)
  8. Kuulo-tasapainohermo
  9. Kieli-kitahermo
  10. Kiertäjähermo eli vagus hermo (Hermottaa sisäelinten parasympaattisia hermoja + kurkunpäänhermo)
  11. Lisähermo (muutama kaulan lihas)
  12. Kielen liikehermo
Selkäydinhermo (31 paria)

Selkäydinhermo muodostuu etu- ja takajuuresta. Etujuuresta lähtevät liikehermosyyt eli alpha-motoneuronit ja takajuurta pitkin tulee tuntohermosyyt eli sensoriset neuronit. Selkäydin hermot jakautuu etu ja takahaaraan, jotka määräävät minne hermotus tulee. Takahaarasta lähtee yleensä selän hermotus ja etuhaarasta muodostuu hermopunoksia. Erilaisia hermopunoksia ovat kaulapunos, hartiapunos, lannepunos ja ristipunos.

Kaulapunoksesta (4 ylintä kaulahermoa) lähtee mm palleahermo

Hartiapunoksesta (4 alinta kaulahermoa ja ylin rintahermo) lähtevät hermot hermottavat yläraajaa. mm Kainalihermo, värttinähermo, keskihermo, kyynärhermo ja lihas-ihohermo. Katso kuva galenoksesta sivulta 218 ja opettele miten hermot menevät kädessä. Muistisääntönä voit pitää että värttinä menee peukalon puolella eli sitten kyynärhemo menee pikkurillin puolella ja keskihermo keskeltä. Ota myös selvää näiden kolmen vastaavista hermotusalueista kämmenellä.

Lanne-ristipunoksesta lähtevät reisi ja lonkkahermo. Reisihermo kulkee etukautta alaraajaan ja hermottaa nelipäistä reisilihasta. Lonkkahermo on elimistön paksuin hermo ja se kulkee reiteen takakautta. lonkka hermo haaroittuu säärihemoksi ja yhteiseksi pohjehermoksi. Säärihermo hermottaa kolmipäistä pohjelihasta ja yhteinen pohjehermo kiertää pohjeluun pään kohdalla säären etupuolelle.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haluatko kertoa oman laulun tai runon jonka olet hermoista tehnyt? :D

Mä yritin tehdä aivohermoista jonkun tarinan mutta siitä tuli niin älytön etten muistanu sitä ikinä. Opettelin ne vaan ihan itseinään sitten ulkoa. Sellanen tieto ei vaan kauan päässä pysy. Ja onkin aika lahjakkaasti unohtunut muutamien hermojen järjestysnumerot ja tehtävät jo.

-AS

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Mä oon hakenut lääkikseen joskus 5 vuotta sitten ja nuo aivohermot piti opetella silloinkin ulkoa :)) Keksimme kavereitten kanssa siihen lorun, jonka muistan vielä tänäkin päivänä ulkoa. Eipä tarvi siis päntätä noita kovinkaan paljoa kun nyt uudestaan haen :D

Tässä tämä "loru" jossa ei oo mitään järkeä:

Haju näki silmissään telakan kolme loittonevaa kasvoa kuullessaan kielensä kiertyvän lisäliikkeeseen.

Eri asia on muistanko mistä nuo tulevat :D

Unknown kirjoitti...

*Hei tuo olikin kiva loru, pitänee takoa päähän jos vaikka sattuu ensi kevään täysi aivopimennys kokeen aikana :D

Tuo on vielä niin hullunkurinen että jää päähän :D